Hoe breng ik het mondmasker aan?

 1. Begin altijd met schone handen! Indien nodig de handen eerst desinfecteren met handalcohol of handgel.
 2. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht. Als het masker niet goed aansluit, kan er namelijk via de randen ongefilterde vervuilde lucht worden ingeademd.
  • Baardgroei en stoppels verminderen een goede werking van het masker, omdat hierdoor de randen van het masker niet goed aansluiten op het gezicht. Goed scheren is dus belangrijk.
  • Een masker blijft minder goed zitten bij loshangend lang haar. Draag lang haar bij voorkeur in een staart of steek het op.
 3. Trek het masker open en buig daarbij de neusbeugel licht.
 4. Houd het masker in één hand en de elastieken in de andere hand. Voorkom dat je met je handen de binnenkant van het mondmasker aanraakt.
 5. Houd het masker onder de kin en plaats de elastieken achter de oren.
 6. Controleer of de flap onder de kin goed naar achteren zit.
 7. Plaats de bovenkant van het masker net onder de neusbrug (dat is het zachte deel boven van de neus). Druk nu het masker met twee handen aan beide zijden tegelijkertijd aan. Beweeg daarbij van boven naar beneden. Voer je deze handeling niet goed uit, dan ontstaat er snel een kier.
 8. Voel of het masker goed aansluit.

Hoe verwijder ik het mondmasker?

 1. Doe eventuele handschoenen eerst uit.
 2. Desinfecteer de handen als het masker wordt gebruikt ter bescherming tegen micro-organismen. Zet dan het mondmasker als volgt af:
  • Kin naar voren. Naar voren buigen met het gezicht naar voren.
  • Pak beide elastieken met twee handen vast en trek het over het hoofd. Raak daarbij het gezicht en het masker niet aan. Gooi het masker weg in een afgesloten afvalbak met afvalzak.
  • Na gebruik en aanraking met het gebruikte masker desinfecteert of wast u weer grondig uw handen.

  NB: Het masker is bedoeld voor éénmalig gebruik, deponeer het na gebruik in de afvalbak. Laat het masker dus niet onder de kin bungelen en stop het ook niet in je zak.