Wie zijn wij?

HollandseMondKapjes.nl is een initiatief van het Haarlemse bedrijf BMS Auto- en Projectstoffering b.v.

Kort na de uitbraak van COVID-19 in Nederland werd BMS-directeur Sander Borchart door de Nederlandse Spoorwegen gevraagd om mee te denken over de productie van katoenen mondkapjes voor het NS-personeel. Niet verwonderlijk, aangezien BMS als stoffeerder van huis uit is gespecialiseerd in de technieken en materialen die nodig zijn voor het maken van mondkapjes.

Speculaties

In de media is er de afgelopen tijd volop gespeculeerd over de mogelijke verplichtstelling van mondmaskers in het openbaar vervoer, in supermarkten en winkels en voor contactberoepen. Dit heeft geleid tot allerhande initiatieven voor import van mondmaskers uit Azië, die vervolgens worden aangeboden op de Nederlandse markt.

Maar niet altijd zijn de motieven achter deze praktijken even integer. Voor Sander Borchart is het onbegrijpelijk dat Chinese mondkapjes in Nederland tegen woekerprijzen worden verkocht, en hij besloot om de mogelijkheden voor productie in eigen land te onderzoeken. In korte tijd formeerde hij een team van deskundigen.

HMK Medical b.v.

Om niet langer afhankelijk te hoeven zijn van de import van mondmaskers vanuit landen buiten Nederland of de Europese Unie, begon BMS met HMK Medical b.v., dat net als BMS gevestigd is in Haarlem. Zorgvuldige marktverkenning en diverse kwaliteitsonderzoeken hebben geleid tot de beschikking over vier productielijnen. Dit betekent een productiecapaciteit van 2,4 miljoen mondmaskers per week.

Medio juni 2020 wordt de productie gestart.

Het gaat hierbij om chirurgische mondmaskers die zijn bedoeld voor medici en paramedici (type IIR), consumenten, reizigers in het openbaar vervoer, mensen met contactberoepen, luchtvaartmaatschappijen en alle overige gevallen waarin de anderhalvemeternorm moeilijk te handhaven valt.

De HollandseMondKapjes worden geproduceerd door HMK Medical b.v., uiteraard gevestigd in Haarlem – Nederland.

HET TEAM

SANDER BORCHART
PAUL BUSKERMOLEN
MARC ERNST
DOLF SCHLEEDOORN
MIEKE C. BORST
Boxie Borchart
BOXIE BORCHART
ROLPH VAN DE BURGT
Nino Svilar
NINO SVILAR